Siapakah Yang Dimaksudkan Dengan Lelaki Soleh -

Lelaki Soleh dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin) , bersih dari segi zahir dan batinnya, mengambil makanan yang bersih dan halal (bukan dari sumber yang haram) serta sentiasa berusaha menjauhkan dirinya dari perkara perkara yang akan mendorong kearah maksiat dan menariknya ke jurang neraka yang amat dalam. Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah swt. dan RasulNya walau dimana sahaja mereka berada dan pada bila bila masa sahaja. Kesolehan dan keimanan seseorang tidak dapat dilihat dan diukur dari segi lahiriah semata mata kerana ianya adalah berkait rapat dengan masalah akidah dan keyakinan, kepada siapa dia menyerah keyakinan dan ketaatan dan sebaliknya. Tauhid merupakan dasar tertinggi dalam kehidupan yang harus sentiasa dipelihara kerana apabila tauhid tidak betul dan sempurna, maka seluruh amalan yang dilakukan adalah sia-sia sahaja. Apabila telah jelas kepada siapa kita memberikan perwalian dan terhadap pihak mana kita menolak kepimpinan, barulah Tauhid akan menjadi kenyataan dan berdiri dengan tegaknya dalam jiwa seseorang. Oleh yang demikian, jelaslah bahawa kesolehan seseorang lelaki itu tidak dapat dinilai dari segi lahiriah semata-mata. Ianya adalah lebih jauh dan mendalam dari itu senua. Antara hal-hal yang harus dilihat dan dikaji pada setiap individu muslim ialah perkara-perkara yang bersangkutan dengan keyakinan, tujuan dan pandangan hidup serta cita-cita dan jalan hidup seseorang itu. 

Kriteria-Kriteria Lelaki Soleh Seperti Yang DImaksudkan Oleh Al Quran Dan Al Hadis. 

1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw. 
2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya. 
3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi. 
4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt. 
5. Ikhlas dalam beramal. 
6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya. 
7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya. 
8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya. 
9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya. 
10. Solat malam menjadi kebiasaannya. 
11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt
12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit. 
13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka. 
14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya. 
15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan. 
16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt. 
17. kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga. 

Selain daripada ciri-ciri diatas, orang orang yang soleh juga merupakan insan insan yang senantiasa mendapat ujian dan cubaan daripada Allah swt. setelah para nabi nabi dan orang orang yang mulia. Mereka menghadapi segala ujian tersebut dengan hati yang tabah dan tetap teguh dalam keimanan serta pendirian. Mereka tidak mudah menyerah kalah dari keganasan dan tekanan musuh. 

Ciri-ciri suami soleh

1- Suami yang taat dalam melaksanakan perintah serta suruhan Allah dan Rasulnya dan dapat pula membimbing isterinya. 
2- Suami yang mampu memberikan nafkah sama ada zahir ataupun batin
3- Suami yang sedia memberikan nasihat, bimbingan, dorongan, didikan dan tunjuk ajar dalam melaksanakan tugas serta tanggungjawap rumahtangga dan juga terhadap Allah SWT
4- Suami yang bijak dalam menyelesaikan permasalahan isteri yang timbul bersama jiran tetangga atau sebagainya. 
5- Suami yang dapat memberikan pemerhatian dalam hal keselamatan, kebajikan dan kesihatannya. 
6- Suami yang dapat menyediakan tempat tinggal, pakaian dan makanan yang sempurna mengikut kemampuanya
7- Suami yang penyabar dan tidak menggunakan kekerasan dalam menyelesaikan sesuatu masalah atau untuk mendapatkan sesuatu. 
8- Suami yang tidak cemburu buta tanpa asas terhadap isterinya yang mana boleh merosakkan keutuhan rumah tangga mereka. 
9- Suami yang sentiasa memberikan kasih sayang, belas kasihan dan pergaulan yang baik terhadap isterinya
10- Suami yang sentiasa menjaga rahsia isterinya dan tidak di dedahkan kepada orang lain
11- Suami yang ikhlas dan jujur serta dapat menepati janji terhadap isteri dan anak-anak. 
12- Suami yang menjauhkan diri dari perbuatan maksiat seperti meminum minuman keras, berjudi, berzina, menipu, mencuri dan sebagainya
13- Suami yang dapat memberikan penjagaan dan pemerhatian yang baik terhadap isterinya penjagaan ini meliputi semua hal termasuk kehormatannya
14- Suami mestilah bijak memahami perasaan dan hati isteri sama ada dengan perbuatan atau perkataan, jangan biarkan dirinya dalam keadaan sedih
15- Suami yang sentiasa mengutamakan kebersihan diri, zahir dan batin
16- Suami mestilah menahan dirinya dari bergaul secara bebas dengan wanita lain
17- Suami yang dapat menyelidik secara cermat dan teliti segala hal yang disampaikan oleh orang lain yang berkaitan dengan isterinya. 
18- Suami yang bijak dalam memimpin tumah tangganya dengan penuh amanah serta bertanggungjawab. 

Tugas tugas dan kewajipan Lelaki Soleh. 

1. Mencari nafkah (belanja hidup) 
2. Berjihad Fisabilillah. 
3. Melindungi dan membela kaum yang lemah dan tertindas. 
4. Memimpin, mendidik dan berlaku adil terhadap isteri. 

1. Mencari nafkah. Tugas mencari nafkah diberatkan kepada kaum Lelaki kerana kelebihan dalam penciptaannya yang berupa kekuatan fizikal dan akal fikirannya. Oleh itu Lelaki mampu untuk bekerja keras untuk mencari nafkah, memberi perlindungan dan pertahanan maruah kehidupannya terutama kepada keluarga, agama, bangsa dan agamanya. Inilah sebabnya lelaki diangkat menjadi pemimpin bagi kaum wanita. Oleh itu, seorang lelaki muslim, lelaki dan suami yang soleh, tidak akan melalaikan tugas ini. Ia wajib bekerja menurut apa sahaja kemampuannya. Dalam melaksanakan tugas ini, dia haruslah memperbetulkan niatnya iaitu ikhlas untuk mencari keredhaan Allah swt. Dia tidak akan merasa malu untuk melakukannya sebaliknya gembira dan berbangga terhadap pekerjaannya lebih lebih lagi perkara yang halal. 

Lelaki soleh tidak akan lupa untuk mengingati hari akhirat tetapi menjadikannya sebagai tujuan yang utama. dia bekerja didunia untuk mencari keuntungan di akhirat, bukannya mengejar keduniaan semata-mata. Dengan cara ini, usahanya akan sentiasa berhasil dan berjaya didunia dan akhirat. Seperti kata ulama Salaf yang bermaksud; Wahai anak Adam! Juallah duniamu dengan akhirat, maka engkau akan untung semuanya, tetapi jangan engkau jual akhirat dengan dunia, maka engkau akan rugi semuanya. 

“Bagi orang orang yang telah mengerjakan kewajipan agamanya dengan baik, kemudian terasa penat dan letih pada malamnya, sehingga tidak dapat mengerjakan amalan amalan sunnah, maka Allah dan RasulNya memberikan jaminan dengan ampunan sepanjang malam yang dilaluinya dengan tidur yang nyenyak". 

Inilah antara ganjaran yang akan dikurniakan kepada lelaki soleh yang mencari nafkah dengan bersungguh sungguh. Terdapat dua cara orang berusaha mencari nafkah seperti yang dianjurkan oleh Islam. 

Pertama: Hendaklah ia tidak melalaikan tugasnya terhadap Allah swt. dan janganlah ia meninggalkan nilai nilai yang luhur. 

Kedua : Hendaklah dilakukan dengan cara yang halal, bersih dan tidak membawa apa apa kemudaratan kepada orang lain dan tidak pula bertentangan dengan peraturan-peraturan umum. 


Antara cara-cara pencarian harta yang diharamkan oleh Islam ialah:
1. Riba, 
2. Penimbunan barang barang yang menjadi hajat orang ramai, 
3. Perjudian dan perdagangan minuman keras, 
4. Berlaku penipuan dalam penimbangan dan penukaran barang, 
5. Mencuri
6. Memakan harta orang lain dengan cara yang bathil seperti yang diterangkan dalam surah An Nisa 4, ayat 29. 

2. Berjihad fisabilillah Jihad merupakan amal yang paling utama dan puncak ketinggian Islam. Tidak ada satu pun amalan soleh yang dapat menandingi Jihad. Orang soleh tidak sedikit pun merasa gentar dan takut apabila berjuang menegakkan agama Allah sebaliknya sentiasa tersenyum bangga menjadi seorang Pegawai Allah dengan gelaran paling indah iaitu MUJAHIDIN. Inilah yang dimaksudkan dengan lelaki soleh, yang mana pekerjaan utamanya membunuh atau terbunuh. Jika tidak terbunuh, maka ia mesti membunuh. Tidak terdapat alternatif lain kecuali satu antara dua 'YUQTAL AU YAGHLIB' yakni terbunuh atau menang. 

3. Melindungi dan membela kaum yang lemah dan tertindas

Sememangnya sejak akhir-akhir ini golongan kafir senantiasa mencari peluang untuk menindas dan menakhluki negara-negara serta umat- umat Islam. Orang orang yang soleh haruslah peka dan bersedia untuk bertindak balas supaya umat-umat Islam tidak akan ditindas dengan sewenang-wenangnya oleh golongan tersebut. 

“Wahai lelaki soleh! tugas dan tanggungjawabmu bukanlah ringan, bayangkan langit dan gunung tidak mampu membawanya. Kamu sajalah yang akan tampil dan mampu menyelesaikan persoalan besar ini. Orang orang yang lemah dan sedang tertindas sentiasa menanti kehadiranmu. Mereka berdoa agar kamu segera tiba untuk menjadi pembela dan penolong bagi mereka. ”

Inilah laungan yang senantiasa terdengar daripada golongan golongan yang tertindas dan mengharapkan bantuan. Oleh itu lelaki yang soleh haruslah memainkan peranannya sebagai pembela agama sama ada secara langsung ataupun tidak langsung demi untuk mengekalkan kedaulatan agama Islam

4. Memimpin dan mendidik isteri. 

1. Mengajar dan membimbing dengan cara yang baik sehingga isteri isteri yang tidak solehah menyedari akan kesilapannya dan menukar cara hidupnya menjadi isteri solehah. 
2. Menangani isteri yang bodoh dan keras kepala dengan bijaksana sehingga dia menyedari hakikat yang sebenarnya dan bersedia mengubahnya. 

Demikianlah cara cara yang telah digariskan oleh Islam untuk mengatasi masaalah ketidaksesuaian suami isteri dalam kehidupan rumah tangga. Apabila menghadapi sebarang kesulitan, lelaki soleh tidak akan cepat melatah dan bertindak menurut nafsu dan perasaan semata-mata tanpa mengambil kira perasaan orang lain. Lelaki soleh akan bertindak dengan cara yang lebih effisien dan bijaksana dan senantiasa memohon petunjuk dari Allah swt. Dengan ini kebahagiaan rumahtangga akan dapat dikekalkan buat selama lamanya. Berlaku baik terhadap isteri Suami yang soleh akan sentiasa maenjaga kebajikan keluarganya terutama isterinya. Ia senantiasa menjaga hati dan perasaan pasangannya dan sentiasa menggembirakan isterinya. Mereka juga akan bertanggungjawab dalam menguruskan urusan rumahtangga, dan bekerjasama dengan isterinya. 

Sabda Rasulullah: Orang yang terbaik diantara kamu adalah orang yang terbaik terhadap isterinya, dan aku adalah orang yang terbaik diantara kamu terhadap isteriku. 

Tauladan Rasulullah Dalam kehidupan berkeluarga. 

A: Keadaan beliau sebagai suami dan ayah
B: Kebiasaan beliau di tengah kehidupan bekeluarga
C: Cinta kasih beliau terhadap isteri dan anak. 

Sifat Calon Suami Yang Baik

Mempunyai jodoh dengan seorang lelaki yang baik adalah idaman setiap wanita. 
Manakala menjadi lelaki yang mempunyai sifat-sifat yang didambakan oleh wanita adalah idaman setiap lelaki. 
Jadi, apa yang aku tulis di bawah ini adalah sesuai untuk lelaki dan juga wanita. 
Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. 
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. 


10 sifat calon suami yang baik:
1-Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan. 
2-Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia. 
Tegas mempertahankan maruahnya. 
3-Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya. 
4-Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan. 
5-Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. 
6-Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap. 
7-Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian. 
8-Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama. 
9-Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya. 
10-Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan. 

Sifat-Sifat Suami Soleh

1. Mentaati Allah SWT dan RasulNya dengan mengerjakan segala perintahNya
2. Mendirikan rumahtangga semata-mata kerana Allah swt
3. Melayani serta menasihati isteri dengan sebaik mungkin
4. Menjaga hati dan perasaan isteri
5. Sentiasa bertolak ansur dan tidak meminta sesuatu di luar kemampuan isteri
6. Bersabar dan menjauhkan diri daripada memukul isteri dan memudarat dirinya
7. Hendaklah menjauhkan diri dari mengeji atau memburukkan isteri di hadapan orang lain dan tidak memuji wanita lain di hadapannya
8. Bersabar dan menerima kelemahan isteri dengan hati yang terbuka kerana segala sesuatu yang dijadikan Allah swt mempunyai rahmat disebaliknya
9. Mengelakkan diri dari terlalu mengikut kemahuan isteri kerana ia menjejaskan imej dan prestasi suami sebagai pemimpin keluarga
10. Memberi naskah kepada isteri dan anak-anak mengikut kemampuannya
11. Menyediakan tempat tinggal dan keperluan yang selesa untuk isteri dan anak-anak
12. Bertanggungjawab mendidik akhlak isteri dan anak-anak berlandaskan Islam
13. Sentiasa mengambil berat keselamatan isteri dan anak-anak. 
14. Memberi kasih sayang dan sanggup berkorban apa saja demi kepentingan dan kebahagiaan bersama. 

KESIMPULAN

Rumahtangga yang dibina haruslah berdasarkan kepada kejujuran dan keikhlasan yang datangnya dari hati dan bukannya atas dasar nafsu semata-mata. Rumahtangga yang bahagia akan terbina apabila insan yang berpasangan itu memainkan peranan yang sepatutnya. Suami sebagai ketua rumahtangga seharusnya memainkan peranan dan tanggungjawab yang seharusnya seperti menjaga dan mendidik akhlak isteri kearah yang diredhai dan dirahmati oleh Allah. Suami yang baik ialah suami yang pandai menjaga hati pasangannya dan bertolak ansur terhadap pasangannya. Suami juga harus memainkan peranan yang sepatutnya apabila berlakunya sesuatu permasalahan dalam hidup berkeluarga tidak kira apa jua aspek permasalahan pasangan tersebut. Suami yang soleh juga mestilah mempunyai hati dan jiwa yang bersih kerana suami ialah orang yang sepatutnya dijadikan contoh, teladan, dan petunjuk kepada isteri dan anak-anak. 

Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
02600 Arau 
PERLIS
MALAYSIA

H: 013-4006206
P: 04-9882701
abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
http://abdazizharjin.blogspot.com